Hiiumaa /// 1.päev

Tere suvitajad! Pean tõdema, et õpetaja töö juures on suvi üks parimaid preemiaid ever, sest puhkus on 2 kuud pikk ja tõesti tunnen, et saan ennast korralikult välja puhata. Minu suve to-do-listis on telkimine ja selle taha saan ma teha linnukese, sest see sai nüüdse Hiiumaa reisiga tehtud. Hiiumaast aga pikemalt…

Esimene, mitte planeeritud, peatus toimus üpris kodu lähedal, kui meie auto otsustas, et ta on meilt liiga vähe tähelepanu saanud. Tagumine parem rehv töss… Sai ta ära vahetatud ja sõit võis jätkata Rohuküla sadamasse.

Enne, kui ma meie peatusteni ja tegemisteni jõuan pean ma ära mainima, et valisime sihtkohad selle järgi, kes mida näha soovis ning silmas pidades, et teised reisikaaslased polnud never Hiiumaale sattunud. Suur kniks, kraaps ja tänu mu armsale hiidlasest Greetele, kes aitas ja jagas asukoha nippe ja soovitusi.

Esimene päev.

 1. peatus – Pühalepa kirik (tasuta)
  Väike, tagasihoidlik ja heas seisukorras kirik. Esimene (suurem) kiviehitis Hiiumaal. Ja meie reisi poisid pandi koheselt ka kiriku heaks tööle – operatsioon “Päästa pääsuke”, nii poisid saidki kiriku akna peal ronida ja aknaid lahti kangutada. Mulle kirik meeldis ja soovitan teistel ka läbi käia, kes satuvad. Piiluge sisse ka!
  IMG_1803
 2. peatus – Suuremõisa mõis (park tasuta, mõis tasuline)
  Uh, seal oli avastamisrõõmu ja -ruumi rohkem. Esmalt ümbrus – palju erinevaid hooneid, aedu ja alasid. Kindlasti jälgige ümbruses olevat kaardikest, et kõik kohad läbi saaksid käidud. Minu lemmikuks osutus kirsiaed ja enne seda olev aed. Läksime sisse ka – saime avastada mõisa kõiki nelja korrust.
  IMG_180767236748_329711394584009_9059519996585050112_n
 3. peatus – Põhilise leppe kivid (tasuta)
  Esimene asi, mis mulle sellega meenub on metsmaasikad! Kivide ümber oli vaid kükitamise ja söömise vaev. Aga kivid olid omamoodi huvitavad ja tõesti tekkis küsimus – kust need sinna said?
  67209606_2373833092665544_8800083579401928704_nIMG_1840IMG_1832
 4. peatus (oleks olnud) – Soera talumuuseum
  “Oleks olnud” just seetõttu, et sinna me läksime ka, aga see oli pühapäeval suletud – eeltöö oli tegemata. Väljast tundus see korralik ja vaatamist tundus palju. Samuti teretab tee ääre tuulik.söögipeatus – Mamma Mia
  Siiani mu kõht hakkab korisema Kaisa pitsa peale mõeldes, mis oli küll vege, kuid antud juhul sobib mu isudega väga hästi, sest lihatooted on big-no-no mu maitsemeelte jaoks viimasel ajal olnud ja on siiani. Teised tellisid ka pitsat ja salatit, kiitsid samuti. Seega julgen soovitada! Päris nunnu kohake, parim istumiskoht on diivaninurk.
 5. peatus – Ristimägi (tasuta)
  Karvane tunne, et seal olin ma ise varem käinud, kuidagi tuttav tundus. Aga for real, soovitan kõigil minna. Ristimäega käib käsikäes palju erinevaid oletusi (saa siis aru, mis see tõsi on), panen mõned neist ka teile siia:
  ” Üks legend räägib kahest kokkupõrganud pulmarongist, kus ühest saanud surma peigmees, teisest pruut ning ellujäänud abiellunud omavahel. Riste püstitatavat hukkunute mälestuseks. Legendiga kooskõlas pandavat Ristimäele uusi riste abieluõnne tagamiseks.Levinud on seisukoht, et Ristimäele pannakse riste alates 1781. aasta 20.augustist, mil Kõrgessaare hiiurootslased sunniti Hiiumaalt lahkuma. Maaomanik Stenbock ütles koha üles umbes tuhandele rootslasele ning Katariina II lubas neil asuda ümber Lõuna-Ukrainasse. Ristimäel pidas Reigi koguduse pastor Carl Forsmann toona jumalateenistuse ja püstitati esimene rist.
  Ühe oletuse järgi mälestavat ka tänapäevased ristid lahkunud rootslasi. Teiste allikate väitel püstitavad praegu riste esmakordselt saarele tulijad. Mõned allikad soovitavad turistidel riste püstitada, et saavutada head õnne.”
  Ja oiiii, kuidas seal mustikaid on!!!IMG_1847IMG_1848
 6. peatus – Militaarmuuseum (tasuline)
  Kui su kaasa on kaitseväelane, siis Militaarmuuseum PEAB olema sinu reisi sihtkohtade seas. Ma polnud terve reisipäeva jooksul näinud nii suurt naeratust, kui seal! Lisaks kaitseväelastele on ka vähem kaitseväelastel seal palju uudistada, katsuda ja vaadata.
  IMG_1896
 7. peatus – Tahkuna tuletorn (tasuline)
  Kõrge, ilus vaade, hea trenn, mugavad astmed. Selle kõrval on ka kohe Estonia laeval hukkunud laste mälestusmärk (kelluke) (tasuta).
  IMG_1921IMG_1931
 8. peatus – Eiffeli torn (tasuline)
  Kes Eiffelit näinud ei ole, see Pariisis pole käinud. Jep. Aga meil siin oma väikses Eestimaal, Hiiumaal, on ka Eiffel, mis on küll veidi väiksem, aga siiski! Lisaks sellele on selle ümber ehitatud erinevaid põnevaid tegevusi lastele ja ka veidi suurematele. Meie saime küll mitmes kohas kõhutäie naerda ja avastada. Mulle meeldis kogu selle pargi juures see, et ükskõik mida vaatasid, igalt poolt oli midagi avastada, samas tundus kõik veidi selline ligadi-logadi, nagu mini prügilasse oleks sattunud. Aga ei, ma ei kritiseeri, see on äge, kuid vajab veidi korrastavat silma.
  IMG_1935IMG_1937IMG_196067174590_763959494006225_8408564050144788480_n
  Toidupood ja telkimine 
  Õhtuks jõudsime Kõrgessaarde, kust pisikesest poest ostsime omale toidupoolist õhtuks ja hommikuks ning peale seda suundusime Ninametsa poolsaarele telke üles panema. Meie valitud telkimisalaks sai lõpuks ikkagi Ninaotsa RMK ala. Asub ranna lähestel, kuid liivast randa pole lootustki sealt leida. Olemas on puukuur, kuid see oli tühi ja pidime metsandusega ise tegelema, et grilli alla tuli saada. Kuivkäimla, 4 kaetud lõkkeaset, varikatusealune küttekoldega, 3 katusega ja 1 katuseta pink-laud. Ühesõnaga, kõik oli nagu olemas. Lisaks mahub sinna päris palju telke. Meie lähistel oli üks seltskond veel, kuid üks ei seganud üht ja teine teist. Kõik super hästi.

Meie reisi järgmine päev ilmub juba uues postituses! 🙂

Avaldanud: Kärt E.

Naine, kes naudib elu sellisena nagu see on, olles nii ema, elukaaslane, treener kui ka õpetaja.

3 kommentaari “Hiiumaa /// 1.päev

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: