Minu laps kogeb maailma läbi loovuse

Hei! Mul oli instagramis hiljuti ühe naisterahvaga jutuajamine selle üle, kas ma oma lapsele peale kunsti muud ei õpetagi (mitte, et nii väiksel peaks üldse olema eraldi n-ö õppetunnid). Võib-olla on antud platvormi vahendusel tõesti jäänud mulje nagu me ainult kuivainete ja näpuvärvidega mängimegi, aga kindlasti ei ole kõik nii pinnapealne.

Sarnaselt oma klassile, meeldib ka oma pojale pakkuda võimalust maailma kogeda läbi loovuse. Olgu selleks kodus tehtavad tegevused või kodust välja minnes uued situatsioonid. Ükskõik, kus me oleme – täiskasvanu või lapsena – kogeme me enda ümber toimuvat ning õpime sellest. Viimasel ajal oleme J-ga kodus vähem eraldiseisvaid tegevusi teinud, sest suvi, puhkused, külaskäigud jms võtab meie ajast suure osa ära. Sügisel üritan jälle rohkem usinam olla!

Aga miks ma siis eelistan läbi loovuse J-le maailma tutvustada? Sellest ma täna rääkida tahaksingi, lisaks jagada mõnd lihtsamat nippi, kuidas lapsevanemana vähem stressata loovate tegevuste mõtlemisel, ettevalmistamisel ning hiljem koristades. Aga alustame!

LOOVUS KUI MÄNG

Loovus nõuab julgust veendumustest lahti lasta.

Erich Fromm

Mäng on lapse arengus üks olulisemaid tegevusi, läbi mille kinnistab ta erinevaid sensomotoorseid oskusi ning õpib ja kogeb erinevaid olukordi elus. Mängimine ei pea piirduma kindlasti mänguasjapoes müüdavate legode, barbide, mudelautode ja muude karvaste loomadega. Ma ei ütle, et need oleks halb valik, ka meil on kodus (liiga) suur kuhi mänguasju, kuid nendega lasen J-l pigem ise askeldada. Kuigi-kuigi nagu lastel kombeks – pult, vispel, potid-pannid on ikka põnevamad, kui enda mänguasjad.

Loovad tegevused kodus ja kodust eemal

Isiklikult eelistan tegevusteks pakkuda J-le teistlaadi võimalusi mänguks – vesi, näpuvärvid, pom-pom pallid, erinevad paberid, kriidid, pintslid, karvased traadid, vatt, kuivained (kaer, manna, makaronid jms). Kodust eemal olles olen ka üritanud avatud meelega talle pakkuda sarnaseid võimalusi, mis meil kodus on. Näiteks: veemängud maal vanaema juures, maalimine molbertil Lottemaal, käbide ja kivide korjamine/surkimine mulla seest/kujundite loomine metsa matkarajal… Kui lapsevanemana endal pea veel päris täpselt ei võta seda maailma, siis on olemas erinevaid loovuse ringe lastele – meie vaieldamatu lemmik (kuhu pole meeletult kaua jõudnud, nuuks) on Mumm perekeskus (uue nimega Loov teraapiakeskus).

Miks ma eelistan maailma tutvustada läbi loovuse ja sensoorse mängu?

Lühidalt öelduna – sensoorne mäng tekitab lapse ajus uusi närviühendusi, mis toetavad lapse loovuse ja sensomotoorset arengut. Seega loovad tegevused aitavad lapsel oma emotsioone ja tundeid edastada. Lapsevanemana saame aidata lapsele asju lahti seletada ning sõnastada, lapsele tema emotsioone mõtestada ja sõnavara kasvatada. Seni kuni laps aga veel ise sõnadega ei suhtle, annab ta meile tagasisidet kasutades erinevaid värvitoone ning mustreid (kritseldused, jooned, ringid, täpid, korduv muster).

Lisaks arendab see lapse liikumisoskust – käelihaste kasutamine võimaldab areneda nii vaimselt kui füüsiliselt. Ei tasu unustada ka ruumilise orientatsiooni tunde tekitamist. Läbi kunstilise tegevuse ja mängu arendab laps oma motoorikat. Peenmotoorika on lapse koolivalmiduse jaoks hädavajalik ja hõlmab käe-silma koordinatsiooni harjutamist. Olgu selleks markerite, värvipliiatsite, pintslite, kriitide vms kasutamine. Peenmotoorsetel mängudele on sellepärast suur rõhk pandud just seetõttu, et peenmotoorsed oskused on seotud kognitiivse aju osaga – mõtlemine, planeerimine, keel – ja käeline tegevus toetab selle aju osa arengut.  

Loovaid tegevusi saab pakkuda juba päris väikestele lastele ja seda kuni terve elu vältel. Olgu selleks veekausist esemete püüdmine/haaramine, näpuvärvid, kuivade ubadega mängimine… Kokkuvõtlikult – last arendavad kõik võtted – peenmotoorika, maalimistehnikad, uuritavad tekstuurid jne. Ja kindlasti ei tähenda see loovat tööd laua taga istudes. Tegutseda saab nii püstijala kui ka põrandal istudes/kõhutades. Paku lapsele võimalust endale valida meelepärane liikumine ning asend.

Lisaks, kui ma alustasin postitust sellega, et ma jätan võõrastele mulje justkui me ainult kunsti teemegi, siis lisan siia ühe pedagoogilise mõttepausi – iga tegevus, mis me teeme, on lõimitav ka teiste valdkondadega. Mustrid – matemaatika, sõnavara – eesti keel jne.

Millele aga erinevates vanustes rõhku panna?

Kopeerin siia oma veebikoolitusel kirja pandud arenguetapid (autor Alissa, Loovla):

 • 1.5-3 a : tunnete märkamine ja tugevam väljendamine; iseseisvumise algus, sh ennast, vanematest eraldiseisvana nägemine; omanditunne.
 • 4-5 a: erinevate tegevuste planeerimine ja ellu viimine; teod-tagajärjed seos; käitumisviiside jälgimine ja õppimine.
 • 6-11 a: erinevates tegevustes meisterlikkuse saavutamine; sotsiaalsete oskuste õpe; arutluse ja koostöö oskuste õpe.

TOP 10 mom-hackid (koduste) loovate tegevuste jaoks

 • Asju olgu pigem vähe! Loova tegevuse ajal hoia tööpinnal minimaalselt vahendeid. Lapse silm eristab sel juhul valikuvõimalusi paremini. Näiteks paber, max 3 näpuvärvi ja 1 pintsel. Isegi pintsel ei ole esialgu oluline, kui tutvute alles värviga – sõrmega ongi tekstuuri parem tunnetada.
 • Kindel tegevuse ala. Lapsele tuleks selgeks teha, milline on ala, kus antud tegevust tehakse/mängitakse. Trust me, hiljem sul endal ka lihtsam koristada. Näiteks kuivainetega mängides piiritle ala vaibaga – ainult vaiba peal mängime.
 • Fikseeri paber! Klassiõpetaja erialal õppides jäi see mulle koheselt meelde ning rakendasin ka oma klassi lastega, hiljem nüüd kodus J-ga. Teibi paberi nurgad või kõik küljed põranda/laua külge. Vähem stressi vanemale ja lapsele.
 • Ära nõua lapselt seda, mida ta ei suuda! Vali mänguasjad ja tegevused vastavalt lapse vanusele. See ei tähenda, et sa ei võiks ka väheke raskemaid tegevusi talle pakkuda, aga ära sunni neid peale.
 • Ole kohal! See on tähtsaim nõuanne, mis mulle Alissa (Loovla asutaja) jagas ühel veebikoolitusel. Ära jäta last üksi tegutsema selleks, et ise samal ajal nõusid pesta. Istu lapse kõrval, kui laps soovib siis tegutse koos temaga, kui ei siis istugi ja vaatle, kui veab saad samal ajal kohvi/teed ka juua.
 • Ütle võimalikult vähe EI! Loov tegevus ei tohiks koosneda keelamisest vaid vabast tegutsemisest. Seega kui laps pintseldab end värvi täis, ära rutta teda kohe pesema ja keelama. Las tegutseb veidi aega!
 • Kasuta abivahenditena esemeid, mis last köidavad! Olgu selleks kulp, jäätisepulgad, mudelautod, looma figuurid…
 • Vähemast rohkemani! Esialgu paku lapsele vähem vahendeid (kausi täis riisi/1 näpuvärv/5 pom-pom palli…) ja aja möödudes, kui tutvumise periood on möödas, saad koguseid suurendada.
 • Hoia oma (lapsevanema) meel positiivne! Ma ise mõtlen sedasi, et kui ma pean last koguaeg keelama ja stressan end hulluks erinevatel põhjustel, siis ma ei hakkaks pingutama erinevate tegevuste läbiviimisega. Minu stress kandub üle ka lapsele ning see ei ole loova tegevuse eesmärgiks.
 • Keskendumise aeg on lühike! Ära paanitse, kui avastad, et su laps suudab 5-10 minutit vaid keskenduda tegevusele ning siis leiab juba uue põnevama tegevuse. See täiesti okei! J kõige pikem aeg, mis ta on ühele tegevusele järjest keskendunud on olnud u 20 minutit, aga see oli pigem erand. Viimati näpuvärvidega maalides toimus tegevus u 5 minutit, peale mida olid autod põnevamad.

Olen koondanud blogi ülemise rea peale eraldi menüü pealkirja “Sensoorsed tegevused lastele”, kust leiad erinevaid vahvaid mõtteid, mida pisematega teha ning sealt leiad ka J loovate tegevuste vahendite nimekirja. Rohkem tegevusi leiad aga minu instagrami highlihti alt “Playwithjesper”.

Aitäh, et veetsid selle postituse minuga lõpuni! Loodan, et said mõne hea mõtte või idee edaspidiseks. Järgmise korrani! 🙂

Avaldanud: Kärt E.

Naine, kes naudib elu sellisena nagu see on, olles nii ema, elukaaslane, treener kui ka õpetaja.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: