Koroonapositiivsena sünnitama ja haiglas olek

Meie pere koroona lugu algas tegelikult juba 3. septembril, kui härra tuli metsalaagrist. Tol hetkel pidasime seda külmetuseks, sest metsas olles nahk märg, tuul jms, mille tagajärjel on nohu-köha kerge tulema. Ühel päeval oli härral ka pisike palavik, kuid see alanes kiirelt ja suuremat tähelepanu sellele ei pööranud. 10. septembri hommikuks oli mul tekkinud kerge nohu, ka selle ajasime külmetamise kraesse – ju olin J-ga õues olles liiga õhukeselt riides olnud. Nohu süvenes. Paari päeva pärast tuli mul köha ja mõned päevad peale seda ka palavik. 20. septembril käisin testi tegemas, igaks sajaks juhuks. Sinnani ei uskunud ma, et mul on koroona. Raseduse tõttu ei saanud ma enamikke vähe kangemaid ravimeid võtta ning seetõttu oletasin, et tervenemine võtabki kauem aega. Testi tulemus – positiivne! Kaks päeva peale seda käis ka härra testi tegemas ning ka tema oli positiivne. Ise usume, et härra oli esimesena ja nakatas meid J-ga (jep, ka tema oli nohus, köhas ja palavikus). Sünnitama läksin 25.september, koroonapositiivsena. Selleks ajaks oli palavik kadunud ning järgi pisike köha-nohu.

Minu koroonapositiivse sünnituse ja haigla kogemuse kohta on palju küsitud, ning üritan nüüd selle kõik siia postitusse kokku võtta – lähtun enamasti saadud küsimustest. Olgu mainitud, et sünnitasin ITK-s, mistõttu võivad kogemused erinevad olla, sest korralduslik pool veidi erineb haiglati.

Vasakul – mina päev peale keisrit /// Paremal – minu glamuurne elu peale pesu (ei viitsinud teist rätikut küsida, seega juustele sobis rätikuks ka öösärk)

21. septembri hommikul saades teada oma positiivsest testi tulemusest kontakteerusin lisaks perearstile veel ka oma ämmaemandaga, et teda informeerida oma olukorrast. Muu info seas andis ta mulle ka haiglasse pöördumise juhised – ehk kui tekib vajadus tulla sünnitama või erakorralisse, siis enne tuleb helistada valveämmaemandale ja teatada enda saabumisest. Nii ma siis 25. septembril kodus helistasin… Keegi ei vastanud, kõne katkestati korduvalt. Mõtlesin, et okei, on mis on, aga mina pean kontrolli minema ja oma asi, kui nad ei vasta. Tee peal autos helistasin veel korra ja õnneks vastati. Korraldus oli järgmine: kui jõuan haigla ukse taha, siis helistan uuesti samal numbril ning ootan kuni ta tuleb uksele mulle vastu (st ta paneb omale „koroona kostüümi“ – kaitseülikonna – selga). Uksele vastu tulles pidin talle koheselt järgnema. Mind viidi n-ö naistekliiniku koroona osakonda (ilmselt on sellel vähe ametlikum nimetus, aga ma ise kutsusin seda nii), kuhu tuuakse kõik koroonapositiivsed patsiendid, kes naistekliinikusse pöörduvad. Seal tehti mulle kõik protseduurid enne keisrit. Keisrilõikusele viidi mind sama liftiga, millega kõiki teisi, ette pandi respiraator mask. Hiljem olin üksi samas palatis, kus esialgu tehti mulle protseduurid.

Kui pikalt võttis aega ja millised olid protseduurid, et haiglasse sisse üldse pääseda?

Kuna minu positiivne testi tulemus oli teada juba haiglasse minekul, siis pigem välditi üleliigseid liikumisi koridoris ning kokkupuudet kõrvaliste inimestega. Kõik käigud olid kiired ja lühiajalised. Haiglasse sisse pääsemisel oligi varem nimetatud telefoni kõne ning kontaktisiku ootamine ukse taga seni kuni ta kaitseülikonna selga paneb.

Kas maski kandmise kohustus oli kogu aeg?

Palatis üksi olles maski kandma ei pea. Küll aga on rangelt soovituslik kanda maski, kui tegeled lapsega (hoiad süles, vahetad mähkmeid, toidad jne). Kui mu isolatsioon sai läbi haiglas oleku ajal, siis sain tavalisse ema-lapse palatisse ning enam maski kandma ei pidanud – ainult koridoris, kuid see kohustus on kõikidel haiglas viibijatel.

Vasakul – erakorralisse kontrolli tulles /// Paremal – beebile tekki heegeldamas igavusest

Kuidas haigla meeskond suhtus sinusse (kui COVID-19 positiivsesse)?

Üldiselt ei tundnud, et minusse oleks kuidagi kehvemini suhtutud. Jah, minu palatisse tulles panid nad selga vastavad rõivastuse (kilest põll, juuksed kinni, maskid jne), kuid ka kõik ei teinud seda igal korral. Aga see on formaalne kohustus. Esimestel päevadel üks sanitar tormas mulle palatist sisse ning noomis mind, et mul pole maski ees… Samas polnud mul kohustust seda üksi olles kanda. Seega – polnud minu viga. Kui mind ümber koliti ema-lapse palatisse, siis üks teine sanitar (kes aitas mul siis kolida) küsis liftis minult, kas ma olen vaktsineeritud ja minu eitava vastuse peale küsis negatiivse hääletooniga „kas sa kahetsed nüüd ka, et ei ole vaktsineerinud?“. Selle peale ma ei vastanud midagi, sest ma ei saanud selle küsimuse poindist aru. Mida oleks vaktsiin hetkel muutnud? Kas tema arvates sündis mu laps seetõttu varem, et ma pole vaktsineeritud? Või tundis ta muret, et pidin üksi olema palatis? Või… ma isegi ei oska arvata, mida ta oma küsimusega mõtles, minu jaoks tundus see üleliigne. Aga üldiselt olid kõik hästi toredad, vastutulelikud ja chillid.

Kas lapsele võisid rinnaga toitu anda või pidid toitma rpa-ga?

Võisin rinnaga toita. On leitud, et rinnaga toitmisel on mitu eelist nii emale kui ka lapsele endale – näiteks antikehade edasi andmine. Enne toitmist soovitatakse pesta käed (vee ja seebiga, korralikult), toitmise ajal kanda maski. Kuskilt lugesin, et ka rinnanibusid soovitatakse pesta, enne ja peale igat toitmist, kuid haiglas seda ei öeldud. Muidu ei ole leitud, et koroonaviirus kanduks rinnapiima kaudu emalt lapsele.

Kas pidid lapsest koroona tõttu eraldi olema?

Ei! Me olime küll 2 päeva eraldi, kuid hoopis muudel põhjustel.

Vasakul – see õilis hetk, kui sain peale keisri dieeti normaalset toitu /// paremal – ja see teine õilis hetk, kui pakuti söögiks su lemmikuid kaneelisaiu

Kas lapsele tehakse ka eraldi analüüse, kuna oled ise koroonapositiivne?

Lapsele tehti kokku 3 koroonatesti (nina kaudu), kõik olid negatiivsed. Arsti sõnul on vähetõenäoline, et laps saab koroona emalt. Aga ka neid juhtumeid on! Lisaks pidin last 14 päeva jälgima, selleks sain eraldi tabeli (hindama igat aspekti 3 punkti skaalal). Selleks pidin jälgima lapse:

  • aktiivsust (aktiivne, erutatud, loid),
  • rinna võtmist (imeb aktiivselt, imeb loiult, keeldub rinnast/ei ime),
  • hingeldamist peale rinnaga toitmist (ei esine, esineb),
  • kehatemperatuuri (36,5-37,3 kraadi, 37,3-38,0 kraadi, üle 38,0 kraadi),
  • naha värvust (roosa, hallikas jume, sinakas jume),
  • hingamise sagedus ühes minutis (40-60 korda, 60-80 korda, üle 80 korra),
  • urineerimise sagedust (üle 3 korra, alla 3 korra, ei pissi).

Kuidas sa ise vaimselt vastu pidasid selles olukorras?

Ma ise võtsin olukorda hästi realistlikult – on nagu on ja enam midagi muuta ei saa (= see on lihtsalt elu ja praegune olukord). Jah, ma oleks soovinud enda kõrvale härrat. Jah, ma pidin olema üksi ja see oli päris muserdav. Lõpuks tekkis juba selline peata kana tunne. Ainus meelelahutus (lisaks sotsiaalmeediale kehva netiga) oli aknast parkla vaade. Ma ei kurda, sest sai jälgida, kuidas naised rahulikult sünnitama tulid aga mehed hüsteeriliselt autode ja haiglate vahet jooksid. Loendasime beebiga koos kasse ja prügiautosid. Hehe.

See omaette olemine oli samas veidi ka nagu puhkus – puhkus kodusest elust. Ja lõpuks leidsin ma oma koroona olukorra osas ka rohkem positiivseid külgi – ma sain individuaalse lähenemise erakorralises kontrollis (ei pidanud istuma koridoris ja ootama järjekorras – kusjuures seal istus naisi küllaga) ja sain kiirelt olukorrale lahenduse. Minu toitu ei veetud tunni jooksul minema, sest see serveeriti ühekordsetes nõudes (ei pidanud beebi toitmise kõrvalt kiiruga toitu sisse kühveldama). Härra sai esimese lapsega rahulikult kodus olla (ta ju ka koroonapositiivne), ilma, et me oleksime pidanud skeemitama, kes last vaatab. Kokkuvõtlikult… Koroona osakonnas olles olin ma palju positiivsem ja elujõudu täis, kui näiteks hiljem ema-lapse palatis.

The end! Järgmise korrani! 🙂

Avaldanud: Kärt E.

Naine, kes naudib elu sellisena nagu see on, olles nii ema, elukaaslane, treener kui ka õpetaja.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: